Hjem » Blogindlæg » Er Ampigenta eller Tazocin bedst ved behandling af Sepsis uden fokus

Er Ampigenta eller Tazocin bedst ved behandling af Sepsis uden fokus

I denne artikel kigges nærmere på anvendelsen af Ampigenta eller Tazocin til behandling af sepsis uden kendt fokus.

Baggrund

Der er ikke fuldstændig konsensus omkring empirisk antibiotikavalg ved sepsis uden kendt fokus, i hvert fald ikke i den kliniske praksis hvor der ses eksempler på afvigelse fra guidelines på dette område. Det samme gælder ved infektion uden kendt fokus, hvor det vurderes nødvendigt at behandle, men hvor der ikke findes et fokus.

Sammenlignes et antibiotikaspektrum for de to typer af antibiotika er der nogenlunde tilsvarende dækning, dog har Tazocin en bedre dækning for især nogle af de anaerobe bakterier.

Et eksempel på et antibiotikaspektrum. Stiblede linjer betyder nogenlunde følsom overfor. De røde antibiotika angiver kritiske antibiotika ift. udvikling af C. difficile infektion (Kilde: SHS)

Hertil kommer risikoen for nefrotoxicitet og ototoxicitet ved Gentamicin, specielt ved patienter der tidligere har fået kemoterapi. Rent praktisk er Tazocin også nemmere at ordinere da dosis ikke i samme grad er afhængig af vægten eller nyrefunktionen.

Til gengæld er der bekymring for udvikling af resistens mod Tazocin i samfundet ved fortsat udbredt brug af Tazocin, der på nogle akutmodtagelser benævnes “husets vin”.

Nuværende praksis

Ved sepsis uden kendt fokus (ikke septisk shock) anbefales som førstevalg i Region Syd, Region Midt, Region Nord og Region Hovedstaden Ampigenta, mens Ampigenta og Tazocin anses som ligeværdige i Region Sjælland. Dansk Selskab for Infektionsmedicin anbefaler også Ampigenta som førstevalg ved behandling af sepsis uden kendt fokus.

Interessante artikler om emnet

Der har i 2024 været en debat i Ugeskrift for læger om emnet. Der nævnes her på baggrund af bakteriæmiisolater en dækningsgrad af Ampigenta på 94% og Tazocin 92%.

Interessante studier om emnet

Et studie fra 2018 kiggede på nyrefunktionen, reversibilitet ved nyrepåvirkning og mortalitet for pt. med bakteriæmi, hvor de sammenlignede pt. der fik Gentamicin med dem der ikke fik det. De fandt at kort behandling (under 3 dage) med Gentamicin ikke øgede dødeligheden, forekomsten af akut nyreinsufficiens og der var samme reversibilitet af nyrepåvirkning som dem der ikke fik Gentamicin.

Referencer

  1. Er ampicillin/gentamicin en god erstatning for piperacillin/tazobactam til empirisk sepsisbehandling? (Ugeskrift for læger 2024)
  2. Antibiotikavejledning for Region Syd (opdateret 2023)
  3. Antibiotikavejledning for Region Midt (opdateret 2018)
  4. Antibiotikavejledning for Region Nord for samfundserhvevde infektioner (opdateret 2023)
  5. Lommeantibiotikavejledning for Region Sjælland (opdateret 2020)
  6. Antibiotikavejledning for Region Hovedstaden (løbende opdateret)
  7. Carlsen S, Boel J, Jarløv JO et al. The effect of short-course gentamicin therapy on kidney function in patients with bacteraemia-a retrospective cohort study. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2018;37(12):2307-2312. doi: 10.1007
  8. Sepsis guidelines (Dansk Selskab for Infektionsmedicin 2021)

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *