Transferrin-mætning

Transferrin-mætning er en blodprøve der anvendes som led i udredning for funktionel jernmangel. Den biokemiske betegnelse er transferrin-mætning;P.

Indikationer

Transferrin-mætning anvendes som led i anæmi-udredning eller udredning for funktionel jernmangel.

Baggrund

Transferrin er et transportprotein for jern. Transferrin-mætning er forholdet mellem p-jern og p-transferrin. Transferrin stiger ved jernmangel og falder ved inflammatoriske tilstande. Derfor vil man se en lav transferrin-mætning ved jernmangel.

Transferrin-mætning beregnes ved formlen:

Transferrin-mætning = p-jern/TIBC = p-jern/(2 x p-transferrin)

Tolkning

Referenceintervallet er for alle voksne <0,48, for mænd 0,15-0,57, for kvinder <50 år 0,10-0,50 og for kvinder >50 år 0,15-0,50.

Høje værdier ses ved heriditær hæmakromatose, behandling med parenteral jern de seneste 6 uger (giver 6 ugers forhøjelse af jern og transferrin-mætning) samt tilstande hvor dannelsen af hæmoglobin er mindre end nedbrydningen.

Lavt niveau ses ved jernmangel, skal dog sammenholdes med ferritin hvis transferrin-mætning er <20% ved inflammatoriske tilstande eller hjertesvigt, samt <30% ved nyresvigt.

PatienterFerritinTransferrinmætning
Generelt<30 µg/L
Inflammatoriske tilstande<100 µg/L<20%
Hjertesvigt<100 µg/L
<300 µg/L<20%
Nyresvigt<500 µg/L<30%
Grænseværdier til diagnosticering af jernmangel (Kilde: Balendran et. al.)

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *