M-komponent

M-komponent er en blodprøve der tages som led i udredning af myelomatose og andre m-komponentsygdomme.

Indikation

Anvendes ved mistanke til myelomatose eller andre M-komponentsygdomme. Den tages typisk sammen med frie lette kæder og immunoglobuliner.

Baggrund

Tilstedeværelse af M-komponent kan ses ved sygdomme som myelomatose, Mb Waldenström, plasmacytom, plasmacelleleukæmi, lymfom, CLL og MGUS. Det hyppigste er MGUS og af dem vil kun 1% udvikle malign sygdom i løbet af et år. Cirka 10-20% myelomatose-patienter har ikke påvist M-komponent, men har let kæde myelomatose, hvorfor det også er nødvendig at kontrollere frie lette kæder.

Der findes også en urinprøve med M-komponent, der før i tiden blev kaldt for Bence Jones Protein og indgik i udredningen af myelomatose. Den er man dog gået væk fra, og i dag tages frie lette kæder i stedet.

Tolkning

Påvist M-komponent kan give mistanke til MGUS, myelomatose eller anden M-komponentsygdom. Det bør tolkes sammen med symptomer, Hb, kreatinin, Ca, immunoglobuliner og frie lette kæder før der tages stilling til videre udredning. Desuden vil man ved IgG eller IgM M-komponent på under 15 g/L og normal kappa/lambda ratio overveje kontrol af M-komponent efter 6 måneder. For de resterende skal man som udgangspunkt henvise til udredning i hæmatologisk regi, afhængig af lokal instruks.

Forslag til udredning for M-komponent

Referencer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *