Leukoaraiose

Leukoaraiose er en radiologisk betegnelse, der ofte beskrives på CTC eller MRC som et tilfældigt fund. De ses som uregelmæssige, ofte symmetriske mørke (hypodense) områder i den hvide substans på begge sider, som udtryk for vævstab. På en MRC T2-vægtet scanning vil de være hyperintensive (White Matter Hyperintensities). Leukoaraiose er også en type af White Matter Læsioner (WML).

Leukoaraiose er ofte en følge af kronisk iskæmi med nedbrydning af substantia alba i den hvide substans grundet demyelinering. Det skyldes som regel aterosklerose, hvor rygning, hypertension og diabetes er risikofaktorer for udvikling af leukoaraiose.

Leukoaraiose er ofte et tilfældigt aldersrelateret fund på en scanning. Det er et udtryk for småkarsygdom, der i mange tilfælde ingen betydning har, men kan være en del af udredningen for vaskulær demens.

Leukoaraiose der hvor der er markeret (1) (Kilde: Lægehåndbogen)

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

  1. leukoaraiose (CT) (Lægehåndbogen 2020)
  2. Leukoaraiose (DocCheck)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *