16S analyse

En 16S analyse anvendes til mikrobiologisk diagnostik af infektioner, hvor man med DNA teknik undersøger for forskellige mikrobiologiske agenser.

Indikationer

Undersøgelse for bakterier ved mistanke til infektionsfokus, hvor dyrkning ikke har vist vækst, grundet forudgået antibiotikabehandling. Ofte vil undersøgelsen skulle drøftes med en mikrobiolog, før den bestilles.

Baggrund

Det er normalt god skik at gennemdyrke grundigt inden opstart af antibiotika, men der kan være grunde til at dette ikke sker tilstrækkeligt. Derfor kan dyrkning efterfølgende udkomme falsk negativ. Hvis der fortsat er mistanke til et fokus, kan en 16S analyse undersøge for døde og ikke-dyrkbare bakterier ved hjælp af PCR. Det kan analyseres på forskelligt prøvemateriale, herunder væsker, pus, væv og spinalvæske.

Tolkning

Et positivt PCR resultat skal sammenholdes med klinikken. Det kan betyde tilstedeværelse af bakterier på prøvetidspunktet, men kan også skyldes forurening.

Referencer

Her kan du finde en liste med referencer der er anvendt i denne artikel. Der er også angivet direkte henvisninger i teksten samt ved anvendelse af billeder og figurer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *